Usaha

Usaha Tangga Kejayaan.

Ikhlas

Ikhlaskan diri dalam pembelajaran.

Tawakal

Berserah kepada Tuhan selepas berusaha.
 

Tanyalah Cikgu

Karangan Contoh Forum

2/09/11

 
 
Pengerusi Majlis:

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia,

Terima kasih diucapkan kepada anda yang sudi hadir ke majlis forum pada hari ini. Hari ini kita akan cuba merungkai satu permasalahan yang sudah terbenam dalam kerangka pemikiran kita iaitu “Keruntuhan akhlak dalam kalangan pelajar dan remaja : di mana penyelesaiannya”.

Belakangan ini terlalu banyak diperkatakan isu yang berkaitan masalah sosial yang melibatkan remaja. Perlakuan sosial yang negatif dalam bentuk devian sosial tidak seharusnya merupakan satu petunjuk ke atas kelemahan masyarakat untuk membudayakan pembangunan secara positif yang berteraskan prinsip dan nilai-nilai murni kemanusiaan.

Secara umumnya masalah sosial merangkumi pelbagai perlakuan negatif anggota masyarakat yang tidak membawa sokongan dan keuntungan kepada sistem dan struktur ekonomi yang diamalkan dalam sesuatu masyarakat ataupun negara.

Secara perundangan tidak terdapat definisi yang khusus bagi menkategorikan remaja. Akta Pekerjaan Kanak-Kanak dan Orang Muda 1996 mentakrifkan seorang kanak-kanak adalah mereka yang berada dalam lingkungan umur 10 hingga 14 tahun. Dalam Akta Pengangkatan 1952, kanak-kanak didefinasikan mereka yang berumur 21 tahun kebawah. Walaupun setiap akta ini tidak menjelaskan peringkat umur tertentu, secara umumnya dalam membicarakan masalah remaja, golongan remaja yang perlu ditumpukan adalah yang berumur di bawah 21 tahun dan sebahagian besar daripada mereka masih dalam alam persekolahan.

Menurut Profesor Syed Husain Allatas, dalam buah fikirnya “Intelectual in developing societies” kebejatan akhlak merupakan satu bentuk fahaman negatif yang telah mengikis pengamalan nilai moral dan pembentukan insan, serta menghakis budaya ilmu pengetahuan. Set tingkah laku luhur sudah tidak dijadikan fahaman sebaliknya terus disisihkan.

(punca-punca...)

Mengikut data Statistik Gejala Sosial Remaja di Malaysia menunjukkan keruntuhan akhlak dalam kalangan remaja di negara ini semakin teruk. Mengikut Pihak Berkuasa Jenayah Bukit Aman (Berita Harian, 22 September 1993) antara tahun 1990 dan 1992 sahaja, seramai 37602 individu telah ditahan bagi kesalahan jenayah harta benda serta kekerasan seperti pecah rumah, rusuhan, pergaduhan, salah laku dadah, mencuri, perbuatan maksiat, ponteng, lepak dan lain-lain lagi. Daripada jumlah itu, seramai 3450 atau 9.17% adalah remaja. Jadi di mana silapnya? adakah usaha-usaha yang selama ini dijalankan oleh badan-badan sosial tidak membuahkan hasil? Atau terdapat punca lain yang selama ini terlepas pandang?

Dan bersama saya pada hari ini adalah 3 ahli panel yang tidak kurang hebatnya dari SMK Tun Mutahir yang akan mengupas isu dengan lebih holistik dari kaca mata seorang remaja. Saya perkenalkan dari sebelah kanan saya iaitu saudara ............................................................., selaku Ketua Pengawas SMK Tun Mutahir. Duduk di sebelah kiri saya pula saudara .........................................................., selaku Pengerusi Badan Beruniform Kadet Polis SMK Tun Mutahir dan yang berada di hujung sekali ialah saudara ...................................................., Pengerusi Kelab Agama Islam SMK Tun Mutahir. Terima kasih sekali lagi saya ucapkan kerana sudi hadir untuk berkongsi dan merungkai jalan penyelesaian dalam isu ini iaitu “ Keruntuhan akhlak dalam kalangan pelajar dan remaja : di mana penyelesaiannya”.

Sebagai pembuka bicara perbincangan kita, saya persilakan Saudara ...................................... untuk mengupas secara umum berkaitan masalah keruntuhan akhlak dalam kalangan pelajar dan remaja.


Panel 1:

Secara umumnya masalah keruntuhan akhlak merangkumi pelbagai perlakuan negatif anggota masyarakat yang tidak membawa sokongan dan keuntungan kepada sistem dan struktur ekonomi yang diamalkan dalam sesuatu masyarakat ataupun negara. Dan perlu difahami akhlak amat penting dalam mengimbangi keluhuran budi bahasa dan ketinggian akal fikiran manusia. Tapi sayang masyarakat kontang dalam pembangunan jiwa.

Pengerusi:

Terima kasih atas penerangan yang ringkas tetapi padat sebentar tadi. Hadirin sekalian, berdasarkan punca-punca yang telah saya terangkan tadi kita dapati keluarga menjadi tunjang utama dalam pembentukan akhlak insaniah dalam diri remaja.

Penutup:

Sesungguhnya dunia hari ini sudah sarat dengan isu moral yang makin terbejat. Seks bebas sudah dijadikan adat, hubungan sejenis mula mendapat tempat. Isu pengguguran semakin melarat, tak kurang juga kes pembuangan bayi yang semakin hebat. Kejiranan sudah tidak erat angkara santun bahasa sudah tidak menjadi syarat. Untuk menjadi hebat keganasan pula menjadi jalan singkat. Segala yang berlaku bukan hanya untuk dilihat tetapi perlu segera diubat. Pelbagai langkah boleh diambil dan dilaksanakan, tetapi apa yang lebih penting semua pihak perlu memainkan peranan dan tanggungjawab dalam mengatasi masalah keruntuhan akhlak dalam kalangan remaja amnya dan pelajar khususnya. Walau apapun langkah yang diambil oleh mana-mana pihak, tanpa kerjasama yang telus dan erat, nescaya gejala ini sukar diatasi.

Terima kasih saya ucapkan kepada ketiga-tiga ahli panel dan juga anda kerana sudi bersama dalam sesi forum percambahan minda iaitu: “Keruntuhan akhlak dala kalangan remaja dan pelajar: di mana penyelesaiannya”. Saya ..............................................................Sehingga bertemu lagi.


Sekian terima kasih.

3 Pertanyaan:

Siti Khairiah berkata...

cnth forum manyak sikit laaa

Siti Khairiah berkata...

Contoh forum banyakkan sikit cigu..

siti aisyah ahmad zuhri berkata...

mintak izin untuk ambik sebagai rujukn ujian lisan, syukran

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Perhubungan

Jika mempunyai sebarang soalan atau pertanyaan
bolehlah bertanya di sini
atau
hantarkan E-mail keInsyallah pertanyaan anda akan dilayan