Usaha

Usaha Tangga Kejayaan.

Ikhlas

Ikhlaskan diri dalam pembelajaran.

Tawakal

Berserah kepada Tuhan selepas berusaha.
 

Nak Belajar Apa? Cari Di Sini.

Jika anda menggunakan bahan saya. ambil dengan baik dan ucapkanlah terima kasih.

Terima kasih!

Contoh Karangan BM SPM Terbaik

1/02/18


Keruntuhan institusi keluarga akan melahirkan generasi yang lemah.” Kata-kata ini pernah diungkapkan oleh tokoh terkenal dunia, iaitu Mahatma Ghandi. Hal ini jelas membuktikan bahawa kebahagiaan dalam sesebuah institusi keluarga amat diperlukan untuk kejayaan negara pada masa akan datang. Dalam era globalisasi ini, kita sendiri dapat melihat perasaan kasih sayang dan semangat kekeluargaan kian hari kian menurun. Hal ini berpunca daripada ibu bapa yang terlalu sibuk dengan pekerjaan dan persaingan yang semakin meningkat sehingga mengabaikan anak-anak mereka. Ibu bapa terlalu mementingkan hal duniawi sehingga lupa akan tanggungjawab mereka untuk memberikan pendidikan agama dan kasih sayang yang sewajarnya kepada anak-anak. Walau bagaimanapun, kita tidak boleh menyalahkan ibu bapa semata-mata. Sistem pendidikan yang terlalu menekankan pelajar mendapat markah yang tinggi sehingga mereka terpaksa menghadiri kelas tuisyen dari pagi sampai malam telah mengambil masa yang sepatutnya anak-anak meluangkan masa bersama-sama ibu bapa dan menjadi antara punca keruntuhan institusi keluarga. Oleh sebab itu, pelbagai pihak perlulah memainkan peranan untuk mengatasi masalah ini dengan segeranya sebelum nasi menjadi bubur.


Salah satu pihak yang perlu memainkan peranan untuk mewujudkan keluarga yang bahagia ialah ibu bapa sendiri. Mereka perlu mengambil tahu tentang hal anak-anak supaya mereka tidak terjebak dalam budaya negatif. Ibu bapa perlu mengatur masa mereka dengan baiknya agar dapat meluangkan masa dengan anak-anak. Dr. Irfan Khairi mengatakan, “Merancang masa bermakna merancang kejayaan.” Jika masa diatur dengan baiknya, ibu bapa dapat meluangkan masa dengan melakukan aktiviti riadah bersama-sama anak-anak. Hal ini sudah pasti akan melahirkan keluarga yang bahagia. Hubungan antara suami isteri juga perlu ditingkatkan. Sifat kasih sayang, sabar dan  saling menasihati perlu diwujudkan. Jika anak-anak melihat ibu bapa mereka mempunyai hubungan yang mesra, keadaan dalam rumah tangga akan lebih harmoni. Dalam hal ini, setiap ahli keluarga perlulah saling bermaafan dan tiada perasaan dengki antara ahli keluarga. Pascal pula pernah mengatakan,”Jangan memikirkan masa lampau atau masa yang akan datang tetapi tawanlah saat ini dan ambillah manfaatnya.” Kata-kata ini jelas menunjukkan bahawa ibu bapa perlu  menggunakan masa bersama keluarga dengan cara yang terbaik untuk melahirkan keluarga yang bahagia.

Parkarsa seterusnya ialah media massa amat berperanan untuk membina keluarga yang bahagia. Dalam hal ini, rancangan yang disiarkan di televisyen, radio dan sebagainya perlu memaparkan budaya yang positif. Rancangan yang mempunyai nilai-nilai murni perlu diadakan agar masyarakat dapat mencontohi dan mengambil teladan tentang perbuatan mereka. Media cetak pula seperti majalah dan akhbar perlu mengiklankan aktiviti atau program yang boleh disertai oleh setiap ahli keluarga. Melalui aktiviti yang dianjurkan itu, sebuah institusi keluarga dapat melakukan bersama-sama aktiviti menyeronokkan yang bukan sahaja merapatkan hubungan dalam keluarga tetapi akan menyihatkan tubuh badan. Tokoh terkenal, Cicero, mengatakan, “Pengalaman merupakan guru yang terbaik.” Kata-kata hikmat ini menunjukkan bahawa pengalaman mengalami suasana yang bahagia bersama-sama ahli keluarga amat penting sekali untuk mencapai hasrat kerajaan untuk membentuk keluarga bahagia. Tegasnya, media massa dapat memainkan peranan untuk meningkatkan kebahagiaan dalam institusi keluarga.

Selain itu, pihak sekolah juga mempunyai tanggungjawab untuk membentuk dan membina keluarga bahagia. Sekolah perlulah menganjurkan program seperti Hari Niaga Ria, Hari Kokurikulum, Hari Terbuka dan sebagainya yang melibatkan ibu bapa dalam kehidupan anak-anak mereka di sekolah. Guru-guru yang mengajarkan pendidikan agama dan moral pula perlu menekankan kepentingan dan kebaikan kebahagiaan dan keharmonian dalam sesebuah insitusi keluarga bukan sahaja kepada individu tetapi negara. Guru-guru perlulah mendidik anak muridnya untuk membentuk individu yang mengamalkan nilai-nilai murni dalam kehiduoan. Dalam hal ini, penekanan terhadap mata pelajaran agama dan moral amat penting. Albert Einstein, saintis terkenal seluruh dunia mengatakan, “Agama tanpa ilmu adalah buta, ilmu tanpa agama adalah lumpuh.” Hal ini jelas menunjukkan bahawa pihak sekolah turut berperanan untuk membentuk sebuah institusi keluarga yang bahagia.

Akhir sekali, pihak yang memainkan peranan untuk merealisasikan impian bagi membina keluarga yang bahagia ialah pihak kerajaan. Kempen kesedaran perlu diadakan untuk membantu masyarakat bagi meningkatkan kualiti institusi keluarga mereka. Program seperti Hari keluarga perlu dianjurkan dan mempunyai pelbagai aktiviti dan hiburan yang dapat dimanfaatkan oleh setiap lapisan masyarakat. Pihak berluasa perlulah bersungguh-sungguh untuk menjayakan program-program ini agar impian untuk melahirkan keluarga bahagia akan tercapai. Charles Cahier mengatakan,”Kejayaan tidak akan datang kepada orang yang leka.” Kata-kata ini jelas membuktikan bahawa kerjasama dan kegigihan perlu ada untuk mencapai hasrat kerajaan ini. Pihak kerajaan juga perlu mengadakan ceramah di tempat kerja  tentang kepentingan keharmonian dalam sesebuah keluarga. Ceramah-ceramah ini perlu diwajibkan kepada setiap kakitangan kerajaan untuk menghadirinya. Dengan adanya kempen ini, kesedaran dalam kalangan masyarakan tentang kepentingan pewujudan keluarga yang bahagia dapat ditingkatkan.

Sebagai kesimpulannya, pelbagai pihak mempunyai peranan yang sangat penting untuk merealisasikan keluarga bahagia di negara kita. Semua pihak perlulah bekerjasama untuk menangani masalah keruntuhan institusi keluarga kerana bertepuk sebelah tangan tidak akan berbunyi. Kita perlulah membaiki sikap dalam diri kita dan membuang segala budaya negatif yang telah menyebabkan keurntuhan institusi keluarga. Confucius mengatakan,”Seseorang yang melakukan kesilapan dan tidak membetulkannya telah melakukan kesalahan lagi.” John Zwingli pula mengatakan,”bagaimana pentingnya batu-bata untuk pembinaan, begitulah pentingnya keluarga untuk membina sebuah Negara.” Oleh hal yang demikian, pelbagai pihak di negara kita perlu berusaha untuk melakukan sesuatu supaya keluarga yang bahagia dapat diwujudkan secara total di negara kita.  Akhirulkalam, kebahagiaan dalam institusi keluarga datangnya daripada akhlak mulia individu itu sendiri.
[ 835 patah perkataan]41 Pertanyaan:

A pro student berkata...

Good, bagus, 好

A pro student berkata...

Good, bagus, 好

Tanpa Nama berkata...

Banyak pemetikan kata-kata tokoh. Mohon izin untuk turut menggunakan kata-kata tersebut ya ✌ .tq ��

cikgu Ani berkata...

mohon kebenaran mengambil bahan cikgu dan akan dikongsi dengan pelajar saya. Terima kasih

Tanpa Nama berkata...

terima kasih dan karangan yang sangat mantap dan menarik

adrian anthony berkata...

terima kasih untuk contoh karangan yang sangat bernas dan informatif

lelazrul berkata...

terima kasih

Unknown berkata...

terima kasih

mohd baharuddin berkata...

terima kasih, cikgu

Tanpa Nama berkata...

Terima kasih

Izyan Ghani berkata...

mohon share bahan cikgu ni ya..terima kasih

Unknown berkata...

Nak mintak ambil karangan nie sbgai rujukan utk hw contoh2 karangan..
Terima kasih cikgu.

Tanpa Nama berkata...

minta izin untuk salin ya.. terima kasih ..

Unknown berkata...

Terima kasih

Thayananth Kumaresan berkata...

Terima kasihh

Tanpa Nama berkata...

terima kasih...

Tanpa Nama berkata...

mohon diizinkan untuk dikongsikan kepada pelajar-pelajar saya..terima kasih

Unknown berkata...

terima kasih

Unknown berkata...

Terima Kasih

Tengku Imran berkata...

terima kasih cikgu..pohon dikongsi dengan murid saya..

Unknown berkata...

terima kasih cikgu..

Unknown berkata...

Tq..minta izin guna bahan ni ye

Tanpa Nama berkata...

terima kasih =)

Tanpa Nama berkata...

terima kasih

Unknown berkata...

Minta izin untuk salin ya. Terima kasih

Aisyah berkata...

minta izin saya nak salin

Unknown berkata...

Terima kasih mantap kata2

Qamarul Abdullah berkata...

sama-sama

Unknown berkata...

MOHON SHARE DENGAN IZIN TUAN

Saufi kidzz berkata...

Terima kasih

Unknown berkata...

Teeima kasih

Tanpa Nama berkata...

Terima kasih ��

Noraini Romli berkata...

Terima kasih

Unknown berkata...

Terima Kasih

Theviga berkata...

Terima kasih

Unknown berkata...

terima kasih

Tanpa Nama berkata...

Terima Kasih

Tanpa Nama berkata...

Terima Kasih

Unknown berkata...

mohon izin untuk saya menggunakan kata" tokoh diatas😊

Unknown berkata...

terima kasih

Unknown berkata...

Syukran.

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Perhubungan

Jika mempunyai sebarang soalan atau pertanyaan
bolehlah bertanya di sini
atau
hantarkan E-mail keInsyallah pertanyaan anda akan dilayan

Akhbar Online

Akhbar Online
Berita Harian Online

.

.
Metro Online

.

.
NSTP Online

.

.
Utusan Online

.

.
The Star Online

.

.
Sinar Harian Online