Usaha

Usaha Tangga Kejayaan.

Ikhlas

Ikhlaskan diri dalam pembelajaran.

Tawakal

Berserah kepada Tuhan selepas berusaha.
 

Nak Belajar Apa? Cari Di Sini.

Label

SPM KOMSAS Penulisan Tatabahasa STPM Nota Novel PMR Tingkatan 4 Tingkatan 5 Karangan A+ Tingkatan 1 Kesusasteraan Morfologi PT3 UNIVERSITI Jurnal Info Teks Pengacaraan Guru Aktiviti Bahasa Pengacaraan Teknik Rumus Antologi Jaket Kulit Kijang Dari Istanbul Pengolongan Kata Sajak Isu Semasa BM STPM Cerpen Forum Novel Sejambak Bakti Prosa Tradisional Tingkatan 2 Karangan Bahan Rangsangan Kesalahan ejaan Latihan Novel Kabus Di Perbukitan Novel Melunas Rindu Peribahasa Sintaksis karangan berformat Antologi Sejadah Rindu Novel Silir Daksina contoh karangan Fonologi soalan-jawapan Antologi Kuingin Berterima Kasih UPSR skema pemarkahan Novel Di Sebalik Dinara Semantik Teknik Mengarang Ujian Berita Drama Kesimpulan Pengajian Am Rumusan Tingkatan 3 format Kesalahan Imbuhan Kesalahan Istilah Kesalahan Tatabahasa Latih Tubi Murid Novel Tingkatan 1 Novel Tingkatan 5 PKJR Pantun Pdpc Peraturan Permainan Pertandingan Petikan Cerpen PnP Teknik Menjawab Soalan Tips ULBS contoh soalan format kertas Bahasa Melayu kertas satu Aspek Tatabahasa BBM Bahas Bahas Ala Parlimen Buku Buku Latihan Debat Dikemassenga Gurindam Hakim Hasil titik peluh Istilah Isu Bahasa Kaedah Kemahiran Membaca Kemahiran Mendengar dan Bertutur Kemahiran Menulis Kemahiran Seni Bahasa Kerajaan Kerja Kursus Kertas Kerja Kertas Konsep Makna Istilah PAK 21 PIBG PLBS Panduan Pembangkang Pengenalan Penjaga Masa Peraturan Pertandingan. Kertas Konsep Perbandingan Novel Permainan Bahasa Pertanyaan Peta Minda Prosa Moden Puisi Seloka Seni Bahasa Soal Jawab Surat menyurat Syair Tahap 1 Tahap 2 Tnigkatan 1 Ujian Lisan Berasaskan Sekolah Ulangkaji cara melintas jalan cereka cerita fiksyen homofon homograf imbuhan jenis kenderaan novelTingkatan 5 pantun kanak-kanak pasang siap program sekolah
Jika anda menggunakan bahan saya. ambil dengan baik dan ucapkanlah terima kasih.

klik iklan di sebelah sebagai tanda sokongan ya :)


Terima kasih!

KARANGAN PUNCA GEJALA SOSIAL DALAM KALANGAN REMAJA

1/02/18


PUNCA GEJALA SOSIAL DALAM KALANGAN REMAJA

              Pada era globalisasi ini, masalah gejala sosial semakin meningkat dari semasa ke semasa. Hal ini mendatangkan kebimbangan banyak pihak antaranya ibu bapa khususnya. Masalah sosial seperti gejala melepak, lumba haram, buli dan sebagainya semakin hangat diperkatakan dari buah mulut masyarakat malah menjadi isu yang serius dipaparkan didada-dada akhbar kebelakangan ini. Oleh itu, kita tidak seharusnya memandang enteng akan masalah tersebut. Terdapat beberapa punca berlakunya masalah sosial ini terjadi kepada golongan remaja khususnya.

           
   Antara punca berlakunya gejala sosial ialah masalah hal keluarga yang dihadapi dalam sebuah keluarga. Pertengkaran ataupun perbalahan antara ibu bapa yang berlarutan memberi impak yang besar terhadap anaknya tanpa mereka sedari. Masalah tersebut banyak berlaku apabila kedua orang tua yang disayangi mengambil keputusan untuk menamatkan hubungannya dengan erti kata lain berpisah mendorong anak untuk mencari kehidupan yang lebih baik diluar dengan melakukan aktiviti yang kurang sihat iaitu melepak. Perasaan inginkan hiburan adalah lumrah kehidupan individu dengan bertujuan melepaskan tekanan dan melupakan masalah yang berlaku keatas dirinya. Percampuran pergaulan denagn golongan yang kurang adab dan tidak membawa kebaikan membuatkan mereka menjadi lebih liar dan turut kurang akhlak dalam dirinya. Lebih membimbangkan apabila mereka berasa kawan lebih penting dari keluarga. Hal ini kerana, sikap ambil berat seseorang terhadapnya menimbulkan perasaan rasa kurang kasih saying atau perhatian daripada ibu bapa. Hal ini juga berpunca disebabkan oleh ibu bapa yang tidak mengambil berat serta memandang rendah tentang masalah ynag dihadapi oleh anak mereka. Selain itu, anak-anak yang kurang mendapat perhatian ibu bapa akan mengambil tindakan yang salah tanpa berfikir panjang seperti terbabit dalam pelbagai masalah gejala sosial. Jika dibiarkan gejala melepak ini berlarutan kemungkinan akan mendatangkan pandangan yang kurang enak  dari negara luar yang beragama islam terhadap gaya hidup masyarakat kita. Justeru itu, imej negara kita akan tercemar hanya disebabkan masalah gejala melepak ini. Maka, ibu bapa memainkan peranan yang besar dalam mendidik anak dari awal lagi bak kata pepatah meluntur buluh biarlah dari rebungnya. Selain itu, ibu bapa juga perlu mengetahui dan mengenalpasti latar belakang kawan agar anak tidak terjebak dengan aktiviti yang tidak sihat. Malahan, pihak polis perlulah kerap melakukan rondaan ditempat-tempt yang menjadi sasaran remaja melepak. Dengan usaha yang dilakukan dapat mengurangkan masalah gejala sosial sekaligus masalah jenayah di negara kita.

                 Tambahan pula, masalah buli juga merupakan salah satu gejala sosial yang semakin berleluasa. Ini disebabkan remaja mudah  terpengaruh dengan keadaan sekeliling dan juga aksi ynag ditayangkan di media massa. Kita dapat menyaksikan betapa aksi-aksi ganas yang ditanyangkan sebenarnya boleh mendatangkan kesan negatif terhadap remaja khususnya untuk turut mencuba melakukannya. Sikap remaja yang ingin mencuba sesuatu yang baru mempengaruhi diri dan terus melakukannya tanpa memikirkan akibat atau kesan terhadapnya malah keluarganya. Malahan, kebanyakan pihak sekolah yang buntu dalam mencari jalan bagi mengatasi masalah tersebut membuatkan mereka makin naik lemak dan berani melakukan lebih sehingga melibatkan kes pembunuhan. Apa yang lebih membimbangkan adalah sikap belas kasihan dalam diri si pembuli langsung tiada sehinggakan tidak kisah jika tindakannya sampai ke tahap pembunuhan. mengapa hal ini terjadi? Masalah ini sering terjadi adalah kerana sikap ibu bapa yang kurang memberi didikan agama dan lebih mengisi masa dengan mencari punca pendapatan daripada memberi perhatian sepenuhnya terhadap anak. Justeru itu,ibu bapa yang tidak mahu mengambil tahu akan masalah yang dihadapinya di sekolah iaitu remaja. Implikasinya, kurang keyakinan diri akibat dibuli. Selain itu, perasaan takut muncul untuk ke sekolah akibat daripada perbuatan ini. . Dengan itu, kempen mengatasi masalah buli perlu diadakan dengan lebih kerap di sekolah dengan bertujuan bagi mendedahkan dengan lebih terperinci dan lebih dalam akan keburukan membuli. Malah, ibu bapa perlulah sentiasa menyuarakan dan menanyakan masalah yang dihadapi remaja dan memberi cadangan untuk menyelesaikannya. Melalui cara yang santai ini dapat mengeratkan hubungan silaturrahim dan turut sama menyelami hati dan keinginan mereka.
                     
     Seterusnya, masalah ponteng sekolah. Senario ponteng sekolah bukanlah masalah sosial baru di kalangan pelajar sekolah di negara ini. Daripada keseluruhan pelajar yang dikenal pasti terbabit dengan masalah ponteng, kira-kira 97% adalah dari kalangan pelajar lelaki dan 3% adalah kalangan perempuan. Masalah ponteng sekolah lebih ketara berlaku di kalangan pelajar sekolah menengah iaitu tingkatan 2 dan 3 terutama mereka yang bersekolah di kawasan Bandar dan sekolah di pinggir Bandar. Di antara faktor yang menyebabkan berlaku masalah ini ialah tiada minat atau motivasi untuk ke sekolah, pengaruh rakan sebaya dan pengaruh persekitaran seperti melepak di pusat hiburan, pusat membeli belah dan melayari internet di cyber cafe.
                            
                           Perkara kepada suka mencuba ini adalah berkait rapat dengan lumba haram juga. Gejala lumba haram mula popular dikalangan remaja sekitar akhir tahun 90 an. Alasan sering kali diutarakan oleh remaja yang menyertai lumba haram ini adalah inginkan kebebasan dan keseronokan. Kebiasaannya, hadiah yang dipertandingkan dalam perlumbaan haram ini adalah wang pertaruhan yang diperolehi dari penonton dan gadis remaja daripada kumpulan yang kalah. Mereka tidak ketinggalan menggunakan dadah. Kumpulan lumba haram ini tidak takut kepada pemantauan pihak polis dan yang paling teruk mereka tidak takut mati setiap kali berlumba. Tidak menjadi masalah besar buat mereka seandainya mereka pernah terbabit dalam kemalangan atau rakan mereka maut ketika berlumba. Kumpulan ini mempunyai perasaan setia kepada kumpulan masing-masing dan sanggup terlibat dalam pergaduhan. Motosikal yang digunakan untuk perlumbaan haram kebiasaannya telah diubah. Peratusan remaja yang terlibat dalam perlumbaan haram ini semakin meningkat dan pihak polis sendiri semakin kerap membuat pemantauan bagi mengurangkan kes lumba haram sekaligus mengurangkan kadar kemalangan ngeri akibat perlumbaan tersebut.

                           Sehubungan dengan itu, ibu bapa memainkan peranan yang besar dan penting dalam mendidik anak dan mencorak akhlak anak agar menjadi insan yang berguna kelak. Malah ibu bapa sebenarnya merupakan insan yang menjadi role moden terhadap anaknya. Jika elok peridadi diri kedua orang tuanya maka elok jugalah kelakuan anaknya bak kata pepatah mana tumpahnya kuah kalau tidak dinasi. Selain itu, didikan agama yang lebih mendalam sejak kecil lagi perlu diterapkan agar mereka tahu baik buruk sesuatu perkara sebelum melakukannya agar mereka dapat membezakan perkara yang boleh mendatangkan akibat yang besar terhadap mereka juga keluarganya. Di sekolah pula, pihak sekolah juga memainkan peranan yang penting dalam pemantauan pelajar sekolahnya. Hal ini kerana guru merupakan orang penting yang kedua selain ibu bapa. Kempen tentang bahayanya dadah ataupun akibat berlakunya gejala sosial perlu diadakan dengan lebih kerap dan lebih terperinci agar mereka mengetahui dengan lebih dalam sesuatu jenayah. Perhatian yang sempurna daripada pihak guru juga perlu dititikberatkan kerana remaja gemar disayangi dan mereka juga berasa bahawa mereka memerlukan tempat bermanja selain daripada kedua ibu bapanya. Nasihat dan teguran sekiranya mereka melakukan kesalahan memberi impak yang besar agar mereka tidak lagi mengulangi perkara yang boleh mendatangkan rasa kekecewaan dalam diri orang yang mereka sayangi.

 Disamping itu, pihak polis perlu kerap mengadakan pemantauan agar masalah gejala sosial seperti melepak dan lumba haram dapat dikurangkan dan sekaligus dapat mengurangkan kadar jenayah dalam negara kita. Sekiranya hal ini dibiarkan ataupun dipandang enteng sahaja akan memberi kesan yang buruk terhadap imej negara kita. Malah, kadar jenayah semakin meningkat dan kemungkinan perasaan belas kasihan sudah tiada dalam diri seseorang individu. Kadar jumlah anak luar nikah juga akan meningkat dari semasa ke semasa jika gejala buruk seperti ini makin berlarutan. Imej keluarga juga turut terjejas dan menjadi buah mulut orang sekeliling. Disebabkan akan hal tersebut, kurang keyakinan diri dalam diri seseorang individu akan makin menguasai diri dan akan terlahirlah golongan remaja yang tidak progresif, aktif dan berkerjaya dalam negara kita. Negara kita juga akan menjadi lebih kucar-kacir keadaannya di masa akan datang. Ini kerana bakal pemimpin negara iaitu remaja yang merupakan generasi y memiliki akhlak yang kurang dan juga lebih mementingkan keseronokan hidup daripada memikirkan perkara yang berkaitan dengan isu-isu negara. Keluarga memainkan peranan yang sangat  penting kerana dari instirusi kekeluargaanlah kebahagiaan dan keharmoniaan sesuatu masyarakat itu terbentuk. Keruntuhan sesebuah institusi kekeluargaan akan menyebabkan hilangnya kebahagiaan dan keharmoniaan yang dialami sesuatu masyarakat. Akhlak seseorang individu remaja yang baik dan mulia datangnya daripada sesebuah institusi kekeluargaan yang harmoni dan bahagia. Oleh sebab itu, keruntuhan sesebuah akhlak dalam institusi kekeluargaan akan memberi kesan yang besar ke atas kebahagiaan dan keharmonian sesuatu institusi kekeluargaan itu. Akibat daripada wujudnya ketidak harmonian dalam kekeluargaan, sesebuah kekeluargaan pastinya akan berlaku penceraian. Ini akan menjadikan masa depan anak-anak akan terbiar dan tidak terpelihara. Seterusnya hilang tempat bergantung dan bermanja. Kesannya berlakunya masalah-masalah sosial seperti diatas yang telah dibincang.seseorang insan yang dilahirkan didunia yang fana ini ibarat sesuci kain putih yang tiada kotornya. Ianya terpulang pada seseorang individu itu bagaimana dia hendak mencorakkan kehidupannya. Individu yang mencorakkan dirinya dengan akhlak yang baik akan dipandang mulia dan tinggi, berbanding dengan individu yang mencorakkan dirinya dengan perkara yang negatif akan dipandang serong dan dicemuh oleh masyarakat sekeliling. Bagi seseorang yang bergelar muslim terutamanya remaja, akhlak yang baik seharusnya dihiasi dengan perkara-perkara keimanan dan ketakwaan kepada Allah. Sebaliknya, kebanyakkan muslim pada hari ini tidak mengikut ajaran islam yang sebenarnya, sebaliknya memalukan agama, bangsa dan Negara. Tidak dapat dinafikan juga kesan gejala sosial ini akan memberikan kesan yang mendalam dalam diri seseorang itu.
          
      Secara keseluruhannya dapatlah dikatakan bahawa masalah sosial pada masa kini sangat berleluasa, ia bukan sahaja melibatkan golongan dewasa malah juga golongan remaja terutamanya pelajar sekolah.  salah satu masalah sosial yang dilakukan ialah kegiatan menghidu gam. Pada kebiasaannya kegiatan ini berlaku adalah disebabkan oleh beberapa faktor misalnya seperti kurangnya perhatian ibubapa, pengaruh rakan sebaya, remaja yang inginkan untuk mencuba sesuatu yang baru dan juga pengaruh keluarga.  Justeru itu mereka melakukan kegiatan tersebut khususnya kegiatan menghidu gam sehingga akhirnya boleh memberikan impak dan kesan bukan sahaja kepada diri seseorang remaja itu sendiri, malah juga kepada keluarga, pendidikan dan juga masyarakat serta negara. Oleh yang demikian, bagi menghindari perkara atau kegiatan ini dari terus berleluasa, kita atau pihak yang berkenaan hendaklah sentiasa membentuk beberapa langkah dan strategi bagi mengatasinya masalah sosial ini khususnya bagi kegiatan Menghidu gam. Pelbagai langkah boleh diambil dan dilaksanakan, tetapi apa yang lebih penting: ibu bapa mestilah memainkan peranan dan tanggungjawab dalam mengatasi masalah keruntuhan akhlak di kalangan remaja. Dengan kata lain, walau apapun langkah yang diambil oleh mana-mana pihak, tanpa kerjasama daripada ibu bapa, nescaya gejala ini sukar diatasi. Seseorang individu (remaja) mestilah memikirkan terlebih dahulu apa yang hendak dilakukan dan kesan yang bakal mereka hadapi, bak kata pepatah:“SESAL DAHULU PENDAPATAN, SESAL KEMUDIAN TIDAK BERGUNA”


47 Pertanyaan:

Unknown berkata...

Thank u!

Unknown berkata...

Terima kasih, cikgu~!

Łøńèř Ğířł berkata...

Cikgu,ini karangan rangsangan ke?

Koala. co berkata...

t. kasih cg

Unknown berkata...

Maaana adaa😂😂

Unknown berkata...

Maaana adaa😂😂

Hannah Ramli berkata...

terima kasih

Unknown berkata...

i am saved

Tanpa Nama berkata...

ulasan ada tak?

Tanpa Nama berkata...

thanks

Tanpa Nama berkata...

thanks

tuan yana berkata...

mohon share dgn anak didik. Trima kasih

Unknown berkata...

Nice :)

Unknown berkata...

Nice .. And thnk :)

Unknown berkata...

Thank you

Unknown berkata...

Thank you

Unknown berkata...

terima kasih
arigato gozaimasu

Tanpa Nama berkata...

terima kasih

nana syamim berkata...

sedikit panjang ek... mati gini. apa apa pun terima kasih cikgu Q <3

Unknown berkata...

Terima kasih....

Unknown berkata...

Thx

Tanpa Nama berkata...

thank u so much.Its so useful to me and also make me more happy..............

Unknown berkata...

TQ

Tanpa Nama berkata...

tq

Unknown berkata...

terima kasih daun keladi , jika ada tambah lagi

Unknown berkata...

Terima kasih cikgu

zebraaa berkata...

Terima kasih, cikgu! Harap segala urusan cikgu dipermudahkan! :D

e-siar blogspot[dot]com berkata...

Steady Cikgu...

Tanpa Nama berkata...

terima kasih

Unknown berkata...

terima kasih

Unknown berkata...

Tq...

Unknown berkata...

Tq...

Unknown berkata...

Berapa patah perkataan karangan ini?

Unknown berkata...

Nice!

Y berkata...

trima kasih ckguu

Unknown berkata...

Tq

Unknown berkata...

tq

Unknown berkata...

Brapa patah perkataan ni.....🤔😅

Unknown berkata...

panjang nya hehe😅

cris gaming berkata...

Tq cg

Unknown berkata...

Tq cg

Unknown berkata...

Terimaa kasih :)

Unknown berkata...

Terima kasih cikgu

Unknown berkata...

Thnkyou cikgu

Unknown berkata...

Thank you cikgu....👩‍🏫

ustad adam (nur2) berkata...

tq cikgu, selamat berpuasa

Unknown berkata...

Tq

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Perhubungan

Jika mempunyai sebarang soalan atau pertanyaan
bolehlah bertanya di sini
atau
hantarkan E-mail keInsyallah pertanyaan anda akan dilayan

Akhbar Online

Akhbar Online
Berita Harian Online

.

.
Metro Online

.

.
NSTP Online

.

.
Utusan Online

.

.
The Star Online

.

.
Sinar Harian Online